Főbb eredményeink

Idei Karácsonyi Adománygyűjtésünket a dél-borsodi Mezőcsát Tanodájába járó gyerekek javára hirdettük meg. Az egy éve működő Tanodában nyolc pedagógus tanítja, fejleszti az ide járó harminc felsős tanulót, az évismétlések, lemorzsolódások csökkentése, a továbbtanulási arányok növelése érdekében.

 Idén végre kedvez a szerencse a lovasoknak, a múlt heti Pilisvörösvári Lovas Majálison és a tegnapi (2011.05.14) Kevély-kerülő Lovastúrán is igazi lovaglós idő volt.

Az Ürömi Településfejlesztési és Érdekvédelmi Egyesület 2009. március 14-én indította újabb projektjét, amelynek során kéthavonta, eddig több tucat ürömi újszülöttnek ültetett életfát. Az Egyesület egyik célja a zöld felület növelésével lakókörnyezetünk élhetőbbé tétele, a folyamatos belterületbe vonások ellensúlyozása.

Ürömért! Egyesület 10 éves születésnapját 2014. október 11-én ünnepelte Ürömön a Kőhegy fogadóban tagjai, támogatói, barátok részvételével. Köszönjük minden Résztvevőnek, hogy eljött és együtt ünnepelhettük egyesületünk 10 éves születésnapját. A jó hangulatról a képek is árulkodnak, melyek itt tekinthetőek meg.

A Nemzeti Civil Alapprogram Közép-magyarországi Kollégiuma 151 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a „Civil szervezetek működésének támogatása” pályázatra benyújtott NCA-KM-11-0686 számú projektünket. A pályázati programot a Wekerle Sándor Alapkezelő mint Közreműködő Szervezet bonyolította le.

Civil szervezetek Orbán Viktor miniszterelnökhöz írt nyílt levélben kérik, hogy az uniós kormányfők jövő heti találkozóján Magyarország ne támogassa az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP) ügyében az Európai Bizottságnak korábban adott felhatalmazás megerősítését. A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet által kezdeményezett levelet több mint ötven civil szervezet írta alá, köztük a Professzorok Batthyány Köre, a Magyarországért Egyesület és az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és nem utolsósorban az Ürömért Egyesület is.

http://zoldcivil.hu/hirek-cikkek/szervezetek-hirei/civilek-ttip-targyalasi-mandatum-visszavonasat-kerik-orban-viktortol/

A 2010-es Karácsonyi Adománygyűjtésünket ezúttal a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Erdélyben fenntartott és működtetett, közel 1 500 gyerek nevelését, fejlődését biztosító Napköziotthonok részére hirdettük meg. Az egy teherautónyi adományt (jó minőségű ruhanemű, játék és tartós élelmiszer) az Alapítvány fenntartásában működő csobánkai gyermekotthonba szállítottuk át. Köszönet a több tucat névtelen adományozónak és a két leadási pontot biztosító Co-Co Bowling Klubnak (Táborföld, Gábor Áron sétány) és a Rókahegyi CBA-nak.

Az Ürömért Egyesület - együttműködésben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel – adománygyűjtő akciót hirdetett június elején, amelyre egy teherautónyi ruházat, gyerekjáték, tartós élelmiszer, és egyéb, az újrakezdéshez szükséges és hasznos adomány gyűlt össze az Öreg Sváb Vendéglő présházában. Az adományokat ezúton köszönjük mindenkinek.A csomagokat a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet szállította el a rászorultaknak (www.segelyszervezet.hu). A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet a lerombolt házak felépítésében is részt vesz, ehhez továbbra is várja a készpénzes adományokat: Számlaszám: 11705008-20464565, jelige: „Hazai árvizek 2010”

2010. május 17-én hét ürömi civil szervezet ült le egy asztalhoz, közösen gondolkodni az együttműködés lehetőségeiről. A tárgyalás eredményeként hat helyi egyesület képviselője fogadta el az Alapszabályt és az Alapító Nyilatkozatot, ezzel megalakult az Ürömi Civil Kerekasztal.
Alapító tagok: Ürömi Teleház Egyesület, Van Jobb M0 Környezetvédő Egyesület, Ürömi Szent György Egyesület, Nagycsaládosok Ürömi Egyesülete, Ürömi Sport Egyesület, Ürömért! Ürömi Településfejlesztési és Érdekvédelmi Egyesület.

2010. május 1-én, az önkormányzat előtti téren megrendezett majálison indítottuk el a Legyen Üröm…! akciót. Május folyamán minden postaládába eljuttattuk a figyelemfelhívó nyomtatványunkat, és az Ürömiek Lapjában megjelent a részletesebb gondolatébresztő írásunk is. Emlékeztetőül a bevezető mondatok: „Milyen is legyen Üröm? A kedves olvasó milyen Ürümön szeretne élni 10 év múlva?”

2010. április 18-án vasárnap közel 40 gyerek és 25 felnőtt részvételével, hat csapatban Vásárhelyi Tas tájfutó edző által kirakott pályán, és a helyszínen nyomtatott és bejelölt térképek alapján sétáltunk 4,5 km-t, Pilisborosjenőn. A nagy érdeklődésre tekintettel a Tájfutó Suli állandó programeleme lett a későbbi Szent-Iván éji virrasztásoknak.

A Nemzeti Civil Alapprogram Közép-magyarországi Kollégiuma 200 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette a „Civil szervezetek működésének támogatása” pályázatra benyújtott NCA-KM-10-1656 számú projektünket. A pályázati programot az ESZA Nonprofit Kft. Hazai Programigazgatósága (www.esza.hu) mint Közreműködő Szervezet bonyolította le.

 2008. augusztus-szeptember folyamán három hét alatt 17-szer gyulladt ki a fenyőerdő Péterhegy ürömi és óbudai oldalán egyaránt. A veszély nagyságát jól jelzi, hogy minden esetben kivonult a pilisborosjenői ön­kén­tes tűzoltóság, akiket követtek a III. kerületi hivatásos tűzoltók is.

A Karácsonyi adománygyűjtést 2009-ben hirdettük meg első alkalommal. Közel 40 zsák, szatyor ruha és gyerekjáték gyűlt össze az Öreg Sváb Vendéglőben. A faluban élő legszegényebb két családnak ruhákat és játékokat, további öt családnak játékokat csomagoltunk a Karácsonyfa alá. A maradék 15 zsák ruhát a Családsegítő Szolgálat vette át, amelyet a szociális munkások osztanak ki év közben a rászoruló kliensek körében. Köszönjük a közreműködő önkénteseknek és a névtelen adományozóknak a segítséget.

Egyesületünk pihenőpadokat állított fel Üröm Péterhegy és Rókahegy közterületein 2009. szeptember folyamán. A padok helyszínét az érintett lakókkal előzetesen egyeztettük. A farönkből készült, teakfa színű padokat a lábak 60 cm-es beásásával rögzítettük. A padokra helyezett információs táblát a Gravír Expressz Kft. (www.gravirexpressz.hu) biztosította. A padok elkészítését, szállítását és telepítését az Egyesület a tagdíjakból és támogatásokból finanszírozta: egységár 22 500 Ft, összesen bruttó 180 000 Ft. Külön köszönet a rögzítésben, ásásban közreműködő 10 önkéntesünknek.

Az Üröm - Táborföldre vezető Kőhídnál emléktáblát avattunk az 1849. május 3-án Üröm Táborföldön táborozó Kmety György vezette honvéd hadosztály emlékére, a táborozás 150. évfordulóján. A 460 ezer Ft-os költségvetés felét az önkormányzat állta.