Ürömi esték

Az ürömi művészeti iskola egykori tanára, a 42 éves Téka együttes egyik alapítója, népzenegyűjtő, az Óbudai Waldorf Iskola Magonc együttesének vezetője. Élményeiről a 2018-ban megjelent Meséld el Gyurkedli…! című könyve alapján mesél.

Vendég: Lányi György népzenész
Időpont: 2019. január 22. kedd 19.00.
Helyszín: Üröm Szent György Vértanú Plébánia (Üröm, Fő u. 47.) Belépés díjtalan!

2018. február 20. kedd 19.00. Üröm Szent György Vértanú Plébánia (Üröm, Fő u. 47.)
Vendég: Héjj Tibor. Keresztény hite szerinti stratégiai tanácsadó, üzletember Sokan és sokszor beszélnek arról, hogy hogyan tudtak meggazdagodni egy vállalkozás révén. Héjj Tiborral arról fogunk beszélgetni, hogy lehet-e, és ha igen, akkor hogyan és miért mások javára is vállalkozni? Elmélet és gyakorlat, külföldön és itthon, hívőként vagy hit nélkül, saját tapasztalattal fűszerezve.

Az Ürömről kitelepített svábok utódai

Vendég: Georg Hambach mérnök, festőművész, családfakutató, amatőr történész, templomépítő
Időpont: 2017. április 25. kedd, 19.00.
Helyszín: Üröm Szent György Vértanú Plébánia (Üröm, Fő u. 47.) Belépés díjtalan!

avagy hogyan vertük ki hazánkból az osztrákokat 1849-ben

Vendég: Prof. Dr. CSIKÁNY TAMÁS ezredes hadtörténész és egyetemi tanár Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Vendéglátó: Lökkös Attila
Időpont: 2017. április 18. kedd 19.00.
Helyszín: Üröm Szent György Vértanú Plébánia (Üröm, Fő u. 47.) Belépés díjtalan

 

Az Ürömi Esték 2017 januári vendége Forrai Tamás, a Jezsuita rend magyarországi rendtartományának tartományfőnöke volt. Sztanyik László vendége saját zarándokélményein keresztül, hitelesen mesélt a segítéshez való viszonyunkról. Téma volt a menekültek megítéléséről az egyházban, a menekültek befogadásáról, annak nehézségeiről.

 

(Galéria itt.

2016. október 11-én Wilheim Péter Plébániai Kormányzó kollégáját, Dr. Mosolygó Péter görögkatolikus parókust hívta meg egy ismerkedős beszélgetésre. Az érdeklődők számára tisztázódott, hogy kik azok a  Görögkatolikusok, milyen egy Görögkatolikus Liturgia.

Dr. Lang György orvosprofesszor
2016. november 15-én Ács János ürömi kántor unokatestvérét, a Dr. Lang György mellkassebész professzort, az első magyarországi tüdőátültetést végző orvoscsoport vezetőjét látta vendégül. A teltházas teremben a modern szervátültetés menetéről, eredményeiről láthattunk érdekes divetítéses előadást, majd a szervátültetés határairól, etikai kérdéseiről beszélgettünk.

Dr. Mosolygó Péter görögkatolikus pap
2016. október 11-én Wilheim Péter Plébániai Kormányzó kollégáját, Dr. Mosolygó Péter görögkatolikus parókust hívta meg egy ismerkedős beszélgetésre.  Az érdeklődők számára tisztázódott, hogy kik azok a  Görögkatolikusok, milyen egy Görögkatolikus Liturgia,

Vendég: Fábián László
olimpiai bajnok öttusázó, a MOB sportigazgatója, a Riói magyar olimpiai csapat vezetője Hogyan fért bele az öttusa és a párbajtőr is egy olimpián? Kulisszatitkok a Riói olimpiára való felkészülésről, versenyek közötti életről Vendéglátó: Zab Gábor
Időpont: 2016. november 29. kedd, 19.00. Helyszín: Üröm Szent György Vértanú Plébánia (Üröm, Fő u. 47.) Belépés díjtalan.

Dr. Bolberitz Pál atyával
Vendégünk a neves filozófus, teológus egyetemi tanár, Pápai Prelátus,  Apostoli Protonotárius
Vendéglátó: Ács János karmester, kántor
Időpont: 2016. december 2. péntek, 19.00. Helyszín: Üröm Szent György Vértanú Plébánia (Üröm, Fő u. 47.) Belépés díjtalan.

 

Ürömi esték - 2016 május

Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park (a park címerállata a havasi cincér) természetvédelmi tájegységvezetője volt tegnap Szalona László önkormányzati képviselő vendége az Ürömi Esték keretében. Az Ürömi Esték célja érdekes emberek és nemes tevékenységek bemutatása fontos aktualitások mentén. A májusi beszélgetés apropóját az a bestiális terv adta, hogy Ürömön éppen egy gyönyörű természetes erdőrészt szeretnének megfosztani erdőségétől, a fákat kivágnák és azon hamarosan épitkezés kezdődne. (Galéria itt )

70 éve történt. Az ürömi svábok kitelepítése.

Üröm község 1946 április 25-én és 27-én szenvedte el eddigi történelmének legnagyobb tragédiáját. Ekkor ugyanis Németországba telepítették ki a sváb kisebbséget, a falu lakosságának 97%-át. Erről a szörnyűségről emlékeztünk meg az Ürömi Esték 2016. április-i előadásán Tölgyesi Lászlóné Vajda Magdolna tolmácsolásában. Magdi néni néhol elcsukló hangon, korabeli fotókkal illusztrálva tekintett vissza a 70 évvel ezelőtt a kollektív bűnösség nevében elkövetett történelmi bűntettre, A hallgatóság teljesen megtöltötte a Szent György Vértanú Plébánia nagytermét - ezzel is demonstrálva amellett, hogy hasonló dolog a jövőben ne fordulhasson elő többé. (Galéria itt )

  • Benedek Tibor – Vendéglátó Görgényi István vízilabda edző
  • Dmitrij Szvirko ortodox pap – Vendéglátó Wilheim Péter atya
  • Báldi Kata geológus – Vendéglátó Báldi András geológus
  • Székely András, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke – Vendéglátó Lökkös Attila
  • Ókovács Szilveszter, Magyar Állami Operaház elnöke – Vendéglátó Morvai Noémi
  • Székely János esztergom-budapesti segédpüspök – Vendéglátó Komor István
  • Tüske László orientalista, Országos Széchenyi Könyvtár igazgatója – Vendéglátó Szalona László
  • Gundel-Takács Gábor – Vendéglátó Lökkös Attila
  • Korzenszky Richárd Tihanyi főapát – Vendéglátó Tölgyesi Lászlóné Vajda Magdolna

Bővebben.

2016. január 5-én a vendéglátó Tóth István vendége fia volt, aki évek óta dolgozik a Törökországba menekült szírek ellátásában. Mesélt a nemzetközi szervezetek szerepvállalásáról, az Észak-Szíriában élők mindennapjairól, a török kormány politikájáról, és a táborok finanszírozási hátteréről és az ott élők mindennapjairól. A téma iránt érdeklődők megtöltötték a plébániát. Képgaléria itt.

Az Ürömi Esték sorozatban Tölgyesi Lászlóné Vajda Magdolna vendége volt a neves bencés szerzetes (aTihanyi Bencés Apátság házfőnöke) 2015. december 1-én. Lejátszotta az 1981-ben vele készült rádiós interjút, amit nem engedtek lejátszani a Magyar Rádióban, ez alapján mesélt a politikához való kényes viszonyról, de elhangoztak a könyveiben olvasható aforizmák, érdekes, emberi történetek is. (Galéria itt.)

Az Ürömi Esték keretében 2015. november 30-án járt nálunk a neves újságíró, sportriporter, műsorvezető, aki mesélt a családi felmenőkről, az otthonról hozott csomag jelentőségéről, a televíziós pálya érdekességeiről és a műveltségi vetélkedők kulisszatitkairól. (Galéria itt.)

Dr. Tüske László orientalista

Az októberi Ürömi Estéken Szalona László vendége előadást tartott A zarándoklat lehetőségei. Beszélgetés az iszlámról és a nyugatról címmel. A kairói Magyar Intézet volt vezetője, a Pázmány Péter Tudományegyetem tanára, az Országos Széchenyi Könyvtár jelenlegi főigazgatója előadása után a 2 órás beszélgetésben szó volt zarándoklatról, migrációról és mindenről, ami az iszlám.

2016. március 29-én Ács János karmester volt Horváth Lajos vendége telt ház előtt. Korábban a három tenor dirigenseként is dolgozott, Pavarotti barátjaként több évtizedet élt Olaszországban. Jelenleg ürömi kántorként a plébánia amatőr kórusát is vezeti.

2015. májusban Székely András, a Három Királyfi, három királyfi Mozgalom vezetője volt a ven­dé­günk. A film köz­re­mű­kö­dő­je­ként be­mu­tat­ta a né­zők­nek a Kényszerszinglik című magyar do­ku­men­tum­fil­met (52’, 2014. rendezte Kopp Krisztina, Skrabski Fruzsina). A filmvetítés után mesélt a Mozgalom céljairól, az eddigi eredményekről.

Márciusban  Wilheim Péter ürömi plébániai kormányzó volt a vendéglátó, aki Szvirko Dimitrij ortodox lelkészt hívta meg vendégül. A megjelentek a hitéleti kérdések mellett a római katolikus és a görögkeleti vallás történelmi, földrajzi és politikai jellemzőiről is kérdezték az orosz vendéget, akinek szavait a magyarul perfektül beszélő felesége tolmácsolta a közönség felé.

(A galéria itt tekinthető meg)

 

 

 

2015. március 24-én Morvai Noémi, a Duna TV-ből ismert műsorvezető, ürömi lakótársunk volt a vendéglátó, aki korábbi kollégáját, az Operaház jelenlegi főigazgatóját hívta meg közénk. A jó hangulatú estén volt szó az Erkel Színház fontos szerepéről, az Operaház vezetésének jegyár kedvezményekben megmutatkozó szociális intézkedéseiről, az apai feladatok és a kevés szabadidő közti feszültség feloldásáról is.

(A galéria itt tekinthető meg)

 

 

 

Február 10-én Báldi Katalin geológus (Pilisborosjenő) volt Báldi András ökológus (Üröm) vendége. AZ ÓCEÁNOK ÉS A KLIMAVÁLTOZÁS című előadásban megismertünk egy Arab-tengeri holland mélytengeri kutatást, amely a mikrofosziliák vizsgálatával kutatta a klímaváltozást.

Áprilisban Székely János esztergom-budapesti segédpüspökkel beszélgetett Komor István (Üröm). A papi hivatáshoz vezető gyermekkor, családi élmények, a vallásos nevelés által meghatározott életút bemutatása után a cigánypasztoráció mai nehézségeiről és eredményeiről is hallhatott a szép számú közönség.

Folytatódik a sokak által ismert és látogatott beszélgetősorozat. Új helyszínen várjuk az érdeklődőket, és további változás, hogy minden alkalommal más lesz a vendéglátó házigazda.
Helyszín: Szent György vértanú plébánia, Üröm, Fő u. 47.
Állandó időpontunk: Minden hónap 2. keddjén 19.00. órakor
Belépés díjtalan!

Május 12. kedd 19 óra. - KÉNYSZERSZINGLIK

A Kényszerszinglik című magyar dokumentumfilm (52’, 2014. rendezte Kopp Krisztina, Skrabski Fruzsina) vetítése. Vendég Székely András, a Három Királyfi, három királyfi Mozgalom vezetője, a film közremű­ködője. Vendéglátó: Dér András rendező (Pilisborosjenő).

 Az Ürömi Esték keretében nálunk járt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, a barcelonai világbajnok magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. A házigazda - egyben Benedek Tibor tanácsadója - Görgényi István olimpiai ezüstérmes és világbajnok vízilabdázó, olimpiai bajnok edző volt. A nagy érdeklődésre tekintettel az iskola aulájába költöztünk át. A mintegy 80 vendég egy része sportolóként vagy szülőként érintett volt, de a többség átlagos vízilabda szurkolóként tette fel kérdéseit. Az előzetesen meghirdetett cím - Fegyelem és kreativitás, azaz kényes egyensúly az edző és a játékos között – által megadott témát játékos, majd edzői szemszögből idézte fel a kiemelkedő tehetségű vízilabdás vendégünk, követve életpályáját. (A galéria itt tekinthető meg)

Téka Zenekar, Böjte Csaba, Prof. Dr. Bagdy Emőke, Bereményi Géza, Litkai Gergely, Djabe együttes, Zséda, Greenpeace, Tudatos Vásárlók Egyesülete és Ugyan Anita hegymászó

 

 

Téka - Adventi koncert

A Téka népzenei együttes legutóbbi, már hagyományosnak tekinthető Adventi koncertjére 2010. december 12-én, vasárnap került sor az ürömi Római Katolikus Templomban. A többszörösen ürömi kötődésű zenekar a koncert közben Luca napi rigmusokkal nevetette és közös verselésre hívta a közönséget. A végén abban maradtunk, hogy: 2011. december 11. vasárnap Adventi Téka koncert.

Dr. Lánszki Imre, Ferge Zsuzsa, Katona Tamás, Rudolf Péter, Túry Krisztina, Schaffer Erzsébet, dr. Jelenits István és dr. Madarász Imre

 Helyey László, Mocsai Lajos, Mácsai Pál, dr. Négyesi Lajos, Dér András, Süveges Gergő, Ungváry Krisztián, Ungváry Krisztián, Földes László, Hobo, Barcza György, Görgényi István, Romsics Ignác, Papp János, Rada Krisztián, Vekerdy Tamás

vendégeink voltak:
Dr. Kopp Mária orvos, pszichológus
Dr. Lövey József onkológus, sugárterapeuta
dr. Csányi Márta fül-orr-gégész
Paján Viktor vízilabdázó
Dr. Gelencsér Tamás háziorvos
Dr. Gaál Gabriella gyermekorvos