Futó projektek

A Toldy Gimnázium tantestületi kirándulása.

A Budapest I. kerületi TOLDY FERENC GIMNÁZIUM tantestületi kirándulást szervezett Kárpátaljára. 2016. szeptemberben. A Kárpát-medencei magyarok meglátogatását az erre a célra létrehozott Határtalanul című pályázati alapból támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).
A négynapos, ezer kilométer feletti buszkiránduláson sok történelmi emlékhelyet, emlékművet nézhettek meg a tanárok, pl. az ungvári skanzen, a gerényi rotunda, Szerednye vára és pincelabirintusa, Szentmiklóson a reneszánsz Telegdi-Rákóczi kastély, a „„málenkij robot” emlékpark Szolyván, Munkács vára és Beregszász belvárosa. A legemlékezetesebbek azonban a partner iskola, az ungvári Drugeth Gimnázium tanárkollégáival közösen töltött órák-napok voltak, amikor a fővárosban élők a megismerkedésen túl átérezhették a határontúli magyarok mindennapjait és a magyarsághoz való elemi ragaszkodásukat.

Várjuk olyan családok jelentkezését, akiknél kisbaba született idén. Az otthonok falán jelezzük zászlóval, ha valahol kisbaba születik, hiszen ez a közösségnek is érték, öröm. Az újszülötteket fogadó családoknak Babazászlót kölcsönzünk egy évre, amelyet kitesznek a házuk falára. A zászlót meg is lehet vásárolni.

Várjuk olyan családok jelent­ke­zé­sét, akiknél kisbaba szü­le­tett idén vagy az előző évben. Életfát ültetünk minden új­szü­lött­nek, az új­szü­lött nevét tar­tal­mazó emlék­táb­lá­val. Céljaink: Felhívni a figyelmet a babaáldásra, a gyerekszületés örömére. Az ide születő gyermekeink kötődjenek erős gyökerekkel a te­le­pü­lés­hez. Tegyük élhetőbbé lakókörnyezetünket a zöld felület nö­ve­lé­sé­vel.