Gombász klub

A szombat (2015 szeptember 5.) reggeli túrát sajnos az átvonuló front elmosta, ezért vasárnap reggel keltünk útra kicsi de lelkes csapatunkkal. A megélénkülő szél felszárította az erdőt, és a párát is elfújta, ennek ellenére azért bújtak elő fiatal termőtestek. De mindezzel együtt megállapítható, hogy a rövid ősz elejei vargányahullám véget ért, hacsak nem érkezik újabb komoly mennyiségű csapadék, vagy ködösek párásak nem lesznek a reggelek. Ez a múlt héten hétfőn kezdődött, amikor hármasával-ötösével lehetett szedni a vargányákat, a napi kvótát (fejenként 2 kg.) 10 perc alatt tudtuk összeszedni. Szerdán már kellett ehhez háromnegyed óra, vasárnap pedig két óra.
A gombák mellett szedtünk erdei gyümölcsöket - szedret és somot - is.

Május 9-én reggel kilenc órakor vágtunk neki kis számú de lelkes csapattal a Duna parti fűzfaerdőnek Buda­ka­lász­nál. Némileg meg­ne­hezí­tette a dolgunkat az ártérbe kilépő folyó. Sok helyen csak csó­nak­ból lehetett volna le­szed­ni a gombákat. A géva­gombáért meg kell dolgozni, sokszor öt méternél is magasabban vannak a termő­testek. Mivel létra nem volt nálunk, ezért fára mászással próbálkoztunk. Ahol ez nem volt lehetséges, ott kerestünk egy hosszú ágat, amivel próbáltuk leverni a gombát mintha gyümölcsöt szednénk.  A három család összesen nyolc kiló gombát szedet. Különös szerencsénk volt a termőtestekkel, mert már kiterültek ugyan - bőséges zsákmányt adva - de ugyanakkor még egészen fiatalok (ezáltal puhák) voltak.

A címben említett kérdésre a válasz az, hogy fűzfán! A fűzfatüdő pedig a sárga gévagomba népi elnevezése Ennek nyomába fogunk eredni május 9-én, a Dunaparton. Találkozó reggel 8.30-kor a Kárókatona u. - Pillangó u sarkon. Innen kocsival megyünk Budakalász-Lupa szigethez (kb. 10 perc az út). Az ártéri erdőket végigjárjuk gévagomba reményében. A program kb. 2 órás. Visszaérkezés 11-re. Kedv­csiná­lónak egy múlt heti fotó. Itt pedig néhány ötlet, hogy milyen ételt készíthetünk belőle.

Kedves Barátaim!
Immár kijelenthetjük, hogy a tavasz elkezdődött. Ennek legbiztosabb jele, hogy pl. a Gerecse-hegységben megjelent a medvehagyma. Ezért "nulladik" tavaszi gombászkirándulásnak meghirdetek vasárnap reggelre (8.30-as indulással) egy könnyed túrát Nyergesújfalu környékére. Indulás a Kárókatona utcából gépkocsival (az út kb. 40 km). Aki részt szeretne venni, jelentkezzen a péterhegyi levelezőlistán!

Ez évi utolsó szervezett túránkra október 12-én került sor. A késő őszi időszakban a fenyvesek adják a legváltozatosabb gombafaunát, ezért a péterhegyi fenyőerdőbe szerveztük a kirándulást. Remek napos idő fogadott minket, sőt talán túlságosan meleg is volt. Ugyanis az őszi gombák kifejezetten igénylik a hideget, 20 fok körüli hőmérsékleten nem bújnak elő. Ehető gombát viszonylag keveset találtunk (fenyőpereszke, illatos pereszke, vöröses nyálkásgomba, vörösödőtejű rizike, bimbós pöfeteg, szemcsésnyelű fenyőtinóru), összesen talán egy kilónyit. (Galéria itt.) Az egyéb fajokból sokfélét láttunk, többek között rozsdasárga tölcsérgombát, narancssárga álrókagombát, sokféle kígyógombát, sőt egy igazi ritkaságot is, az öves nyelespöfeteget. Ez volt az utolsó kirándulás a tervezett őszi programok közül, de gombát gyűjteni egészen a kemény fagyokig lehet (november vége, sőt néha még december eleje is jó). Aki kedvet kap hozzá figyelje a honlapot, vagy a levelezőlistát és csatlakozzon bátran hozzánk.

Szeptember 19. pénteken délután került sor (immár második alkalommal) a Gombász klub kirándulására. Ezúttal a Piliszentlászó környéki bükkösöket vettük célba. Kicsi de lelkes csapatunkkal délután négy órakor indultunk Péterhegyről, majd a szentendrei dugón átverekedve háromnegyed ötkor bevetettük magunkat az erdőbe. (A képek itt tekinthetők meg)
Az idei (gombász szempontból) remek időjárásnak köszönhetően rengeteg gomba nő az erdőkben. Sajnos ezt más gombagyűjtők is tudják, azt a részt is járták többen előttünk. Ezt a sok levágott vargányatönkből lehetett látni. Sokan szedik a gombát, aki szombaton, ne adj isten vasárnap délelőtt megy ki az erdőbe, az bizony már csak a maradékot keresgélheti.

Elérkezett az ősz és vele együtt a remek őszi gombák is megérkeztek. Igen a rekkenő hőség és szárazság ellenére érdemes kilátogatni az erdőbe. A tavalyi helyszínt fogjuk bejárni (beszámoló itt). Találkozó szombaton (szeptember 5.) reggel 5,45-kor a Szentendrei skanzen bejáratánál. (Lehet hogy szerintetek ez korai időpont, de egyrészt azért éri meg korán felkelni, mert így a szombati nap majdnem teljesen megmarad a családnak, másrészt mert a gombász egyik fő ismertetőjele az, hogy reggel már kifelé jön az erdőből.) Innen kocsival kb. 10 perc az út. A gombákat fonott kosárban célszerű gyűjteni, ennek hiányában bármilyen nyitott edény megfelelő. Ajánlatos egy éles kést is hozni. A program kb. 3 órás. Visszaérkezés 9-re.

Szeptember 6-án délelőtt kicsi de annál lelkesebb csapattal jártuk végig a Kevély-hegy északi részét. A csapadékos nyárutónak köszönhetően sokféle gombával örvendeztetett meg minket a természet. A teljesség igénye nélkül: nagy őzlábgomba, bimbós pöfeteg, galambgombák, vargánya (ez sajnos már nagyon öreg volt), fenyőtinóru, nyárfa érdestinórú, májgomba az ehető fajok közül. A nem ehető/mérgező fajok rengeteg csípős galambgomba, korallgombák, pókhálósgombák, és mindenekelőtt a gyilkos galóca. Ez utóbbinak a felismerése minden gombász számára nagyon fontos, ezért bemutattam a határozóbélyegeit, ami alapján egyértelműen azonosítható.

 (A képre kattintva lehet megtekinteni a galériát)

Az egyesületen belül a gombász klubot azért hoztuk létre, mert az a környék ahol lakunk gyönyörű erdőkkel borított, és ezekben az erdőkben sokféle kiváló étkezési gomba terem. Célunk, hogy az érdeklődőknek bemutassuk az eltérő típusú erdőkben termő különböző gombákat, megismertessük velük a gombák határozóbélyegeit, egyértelmű azonosítójeleit. Segítünk megmutatni a mérgező gombákat, és azt, hogy ezeket milyen jegyek alapján ismerjük meg.

Tervezett programjaink:

Szeptember 6: Kirándulás a Kevély-hegyre és a Köves bércre. A tölgy- bükk erdő (kevély), illetve a tölgyes-nyárfás erdőben (Köves-bérc) növő őszi gombák megismerése, gyűjtése. Találkozás reggel 8.00-kor a Kárókatona u.-Kócsag u sarkán.