Állandó programok


2021. április 10-11-én 18. alkalommal szerveztünk szemétgyűjtést Ürömön és a környező óbudai erdőkben. A tiszta, élhető környezet megteremtése mellett célunk a környezettudatos életmód mintaként való megjelenítése is.
Örömmel adjuk hírül, hogy idén rekordszámú résztvevő járta az erdőket, néhol négykézláb kúszva a bokrok alatt: gyerekekkel együtt 132 fő volt az önkéntesek hivatalos - zsákot, kesztyűt átvevők - létszáma, de sokan saját eszközökkel dolgoztak. KÖSZÖNJÜK NEKTEK! (galéria itt)

2017. december 5-én este 18.30 órakor újra meglátogatta a gyerekeket az Erdei Mikulás a Kárókatona utca 26. és 28. közötti kis zsákutcában, az ún. "Mikulás közben". Utána mindenki az Ürömért Egyesület vendége volt egy teára, nagykorúak forralt borra is. Köszönjük önkénteseinknek a lebonyolításhoz nyújtott segítségüket!

Az eseményen készített video itt megtekinthető.

Kedves Ürömiek! Szeretettel várunk mindenkit az Ürömért Egyesület 2017. évi 13. Föld Napja rendezvényünkre.
Időpont: 2017 május 13., szombat 14:00-17:00

Megtisztítandó területek:
• Péterhegy, Rókahegy
• Ürömi út Csillaghegyi strand és Üröm közötti bokros terület
• Kevélyre vezető piros túristajelzés (ha van 4-5 fő elszánt jelentkező)
• további javasolt területek (“több szem többet lát”)

Tegyük szebbé, tisztábbá környezetünket!

Program:
14:00-17:00 Szemétszedés
14:00-14:30 Kócsag és Fülemüle utca sarok
Szemétgyűjtő zsákok kiosztása
Önkéntesek elosztása, területekre irányítása
Kérjük kesztyűt, jelölőmellényt mindenki hozzon.

17:00-tól bográcsozás a Kárókatona utca 7. és 9. szám  közötti üres területen, a szánkópályánál. (A szomszédokat is szeretettel megvendégeljük.)  Sütemény, ital batyus, „mindenki hoz valamit” jelleggel.  A részvételről a visszajelzéseket előre is köszönjük! 

Immár 10. alkalommal látogatott el hozzánk az Erdei Mikulás. Közel százan vettek részt a programon. Egyesületünk teával és forralt borral kínálta a megjelenteket. A szervezőknek köszönjük a segítséget. (Galéria itt.)

Az idei téli idényben is sokan jelentkeztek a Családi Sportnap keretében szervezett Focikupán, 2016. november 26-án. A nyolc induló csapatból az egyetlen óbudai csapat vitte el a kupát, gratulálunk nekik. A kisteremben Tamási Marcsi mozgatta meg a hölgyek gerincét, majd készítette fel a fiatal olimpikonokat. (Galéria itt.)

Rászoruló ürömi családoknak  és a Katolikus Karitász részére

„Az adakozás érdemdúsabb változata, amikor sem az adakozó nem ismeri azokat, akiken segített, sem a megajándékozottak nem tudják jótevőjük nevét.”(Majmonidesz orvos-filozófus)

 

Az alábbi ajándékokat várjuk:

  • jó állapotban lévő ruhanem
  • működő gyerekjátékok
  • gyerekkönyvek
  • Karácsonyi csomag a családi asztalra:
  • tartós élelmiszer (liszt, olaj, cukor, tészta, rizs, ketchup, mustár, konzervek), szaloncukor, tea, csokoládé, kávé, kakaó, pehely

A különböző típusú (étel, gyerek vagy felnőtt ruha, játék) ajándékokat külön-külön, zsákba vagy dobozba kérjük csomagolni és leadni  a József Nádor Általános Iskola (Üröm, Iskola u. 3.) tornatermében hétköznaponként 15-20. óráig.
Gyűjtés zárása: 2016. december 9. péntek

Kedves Sporttársak!

Ismét Focikupát szervezünk az ürömi SportCornerben, amelyre hívjuk a te csapatodat is.  Lebonyolítás: 4 fős csapatokkal, 12 perces meccsekkel, meccsek száma nevezők számától függ. Nevezési díj nincs. Kérjük, hogy sötét és világos mezt/pólót is hozzatok. Játék teremcipőben. Öltöző, zuhanyzó van. Kérek mindenképpen egy visszajelzést! Jelentkezési határidő (tervezés miatt szükséges):  2016. november 21. hétfő.  jelentkezés: .

Időpont:  2016. november 26. szombat 9-13-ig.

2016 június 25-én nyolcadik alkalommal virrasztottunk Szent-Iván éj alakalmából Rókahegyi Kőbányában. Talán a meleg, talán a foci EB miatt a vártnál egy kicsit kevesebben voltunk. A gyerekeknek tájfutó sulit rendeztünk. A bográcsban az immár hagyományosnak mondható mediterrán lecsó készült. Vidám, családias hangulatban beszélgettünk késő estig. (Galéria itt.)

Intelligens ember nem szemetel - a többieknek pedig tilos!"

Szemétszedéssel és bográcsozással ünnepelte Üröm lelkes apraja-nagyja a Föld Napját április 23-án, szombaton. Az idők szavát sokan még mindig nem hallották meg és rendszeresen hulladékot raknak le az erdőben illetve dobálnak el az utcák mentén.

Október 11. vasárnap 17.00. órakor

Szeptemberben látogatást szerveztünk a Csókavári bányába, amelyet 5,7 Mrd Ft-os EU-s projektben tisztítottak meg a közelmúltban. Vezetőnk volt Báldi Kata geológus, aki szakszerű magyarázatokkal kísért minket.  Fényképek az előző látogatásról itt tekinthetők meg

2015 április 25, szombat.

Egyesületünk legrégebbi programja keretében önkénteseink ismét összegyűjtötték a szemet a falu legfertőzöttebb pontjain. Báldi Katalin geológus vezetésével megtekintettük a Rókahegyi kőfejtőt (triász Dachsteini mészkő), a főváros és Üröm határkövei mentén sétáltunk az Ürömi tanösvényen, zsákkal a kezünkben, és útközben felszedtünk minden szemetet. Szombaton két konténert töltött meg a kisszámú, de lelkes önkéntes csapat. Péterhegy mellett megtisztítottuk a Táborföld mögötti erdősávot, a Rókahegyi kőbányát és elkezdtük tisztítani piros turistajelzés környékét, a Kalászi országút és Békás Ófalu között-mellett, de itt még van két konténernyi illegálisan lerakott hulladék. Köszönjük a főszervezést Szemán Lajosnak és a két konténer biztosítását az ürömi önkormányzatnak.

 

 

 

Szeretettel várunk mindenkit az Ürömért Egyesület 2015. évi Föld Napja rendezvényünkre.

Időpont: 2015 április 25, szombat

Program:
14:00-17:00 Szemétszedés (kesztyűk, zsákok átvétele Kócsag és Füle­müle utca sarkán)
16:00-tól Gyerekeknek, érdeklődőknek vezetett túra és szemétszedés Üröm - Budapesti határkövek mentén, az Ürömi tanösvényen. Túravezető: Báldi Katalin geológus
15:50-16:00 Találkozó: Rókahegyi kőfejtő Árvácska utcai bejárat (sorompó) - felfedezhető: triász Dachsteini Mészkő
16:00-tól Rókahegyi kőfejtő

  • Péterhegy gerincén a tanösvényen, a határkövek mentén a Csókavár kőfejtő mellett a Kisdomb-on lévő tanösvény tábláig. Erre a szakaszra kell egy felnőtt kíséret. Aki elfáradt az csatlakozhat a bográcsozáshoz ~félúton.
  • Kisdomb: Itt csupa pici apró feltárás látható, amit normál esetben az ösvényen járva átlépünk (D5 tanösvényen, ürömi kisdomb, képződmények porló dolomit Fődolomit, felső triász, és Tardi Agyag, oligocén)
  • Nem messze a Kisdombtól, Flintsone laposkőbánya mellett: eocén márga, Bryozoás Mga szintje, itt lehet fossziliákat találni.
  • Itt van (sajnos) szemét is, ezt össze kell szedni.

18:00-18:30 érkezés a bográcsozás helyszínére KK7-9

17:00-tól Bográcsozás, gyerekeknek lovaglás a Kárókatona utca 7. és 9. szám közötti üres területen, a szánkópályánál. (A szomszédokat is szeretettel megvendégeljük.) 
Sütemény, ital batyus, „mindenki hoz valamit” jelleggel.

A Föld Napi szemétgyűjtés hivatalosan szombat du. 2-től indul, de már délelőtt 10:00-től várunk erős embereket konténert pakolni a piros jelzésű turista út mentén, Budakalászi országúttól induló új mart úton a TSZ udvar/Merci bontó felé.
Két konténert kaptunk az önkormányzattól. Szennyezett területek, helyszínek jelzését, akár vállalását is várjuk csoportoktól.

A részvételről a visszajelzéseket előre is köszönjük!
Szemán Lajos ()

Eljött a december és vele az első ünnep.
Ahogy minden évben 2007 óta, 2014 december 5-én este 18:30-kor is meglátogatta a gyerekeket az Erdei Mikulás. Minden gyereket szere­tettel vártunk a Kárókatona utca 26. és 28. közötti kis zsákutcában, az un. "Mikulás közben". Kb. 100-120 fő gyűlt össze a "Mikulás köz" aszfaltján, ahol énekelve várták az erdő felől érkező piros ruhás Mikulást és Krampuszát. Nekünk szervezőknek is hozott ajándékot: az esőmentes és az évszakhoz képest jóval enyhébb időt. Amennyit késett, annyival tovább maradt és még a végén is visszafutottak egészen kis gyerekek hozzá. Utána mindenki az Ürömért! Egyesület vendége volt egy teára, nagykorúak forralt borra is. :) Külön köszönet az eseményt megörökítő fotósunknak és önkénteseinknek akik fáradhatatlanul kínálták és osztották a teát és a megszokott forralt bort, amely teljesen elfogyott. A képek itt tekinthetők meg.

 

A Történelmi Lovas Egyesülettel közösen második alkalommal rendeztük meg a Kevély kerülő Lovastúrát, június 16. szombaton. Az öt települést érintő, mintegy 25 km-es táv végén a Pomázi Magyar Várban zenével, tánccal vezették le a lovasok a nap fáradalmait

Ismét eljött hozzánk az ERDEI MIKULÁS 2013-ban. Üröm Péterhegyre december 5. csütörtökön este 6 órakor az erdő felől érkező Mikulást verssel, rajzzal, énekszóval várták a gyermekek. Pilisborosjenőre december 6-án pénteken este 6 órakor ért a Kálvária dombra. Mindkét helyen közel 100 gyerek énekelt, majd önkénteseink segítségével mindenki vendégünk volt egy teára, forralt borra.

Eljött ismét a december és vele az első ünnep. Ahogy minden évben 2007 óta, 2016. december 5-én este is meglátogatta a gyerekeket az Erdei Mikulás a Kárókatona utca 26. és 28. közötti kis zsákutcában, az ún. "Mikulás közben". Kb. félszáz fő gyűlt össze, a gyerekek énekelve várták az erdő felől érkező Mikulást és Krampuszát. A Mikulás szaloncukrot adott a neki éneklő gyerekeknek, majd mindenki az Ürömért Egyesület vendége volt egy teára, nagykorúak forralt borra is. Külön köszönet önkénteseinknek!

 

 

 

Idén már hatodik alkalommal hívtunk mindenkit Szent-Iván éji virrasztásra a Rókahegyi Kőbányába, az év leghosszabb napján. 2014. június 21. szombaton délután 5-től együtt ünnepeltük az idén 10 éves Egyesületünket. A gyerekeknek szerveztünk lovaglást, számháborút. Báldi Kata geológusnak köszönhetően szakvezetéssel egybekötött körsétán ismerkedtünk a kőfejtő földtörténetével. A szakács és egyben főszervező Berta János volt.

2014. május 17. szombat 9. órától

Ebben az évben az országos Te Szedd! akció keretében gyűjtöttük a szemetet. A 2014. május 11. vasárnapra és a rossz idő miatt május 17. szombatra meghirdetett szemétgyűjtésen három találkozási pontot hirdettünk meg:
• Üröm, Fülemüle utca vége, földút kezdete (zöld hulladék, szemétszedés, ágaprítás, mulcsozás)  
• Üröm, Sportpálya mellett Kálvária Domb Úttörő utca találkozásánál (szemétszedés, zsákok Fülemüle utcába szállítása)
• Üröm, Kalászi országút - piros turistajelzés mentén (veszélyes hulladék, sitt gyűjtése)

A több tucat zsáknyi hagyományos szemét mellett meg­töl­töt­tünk két nyolc köbméteres konténert, amelyet az önkormányzat biztosított. A szemétszedést idén is közös bográcsozás zárta 17. szombat délután, a Cinege u. – Kárókatona u. sarkon. Köszönjük önkénteseink, aktivistáink részvételét és Szemán Lajos projektfelelős szervező munkáját.