Egészségfejlesztési projekt

vendégeink voltak:
Dr. Kopp Mária orvos, pszichológus
Dr. Lövey József onkológus, sugárterapeuta
dr. Csányi Márta fül-orr-gégész
Paján Viktor vízilabdázó
Dr. Gelencsér Tamás háziorvos
Dr. Gaál Gabriella gyermekorvos

Az Ürömért Egyesület „Mozgás az egészségért! Közösségalapú egészségfejlesztés Ürömön” című TÁMOP 6.1.2. projektje 2012. október 31-én befejeződött. A 10 hónapos egészségfejlesztés projekt során elkészítettünk egy településszintű egész­ség­fej­lesz­té­si tervet a helyi orvosok, védőnők, lakosok, valamint külső szakértők bevonásával.

Nem lehet valódi, belsővé vált és fenntartható szemlélet- és magatartásbeli változást elérni egyéni szinten, ezért a projekt célcsoportja a család is. A családon mint elsődleges szocializációs színtéren keresztül lehet elérni leghatékonyabban a célcsoport tagjait, és lehet leghatékonyabban befolyásolni a szemléletüket.

  • A szív-érrendszeri, daganatos megbetegedések csökkentése érdekében a korai és elkerülhető halálozás életmódi tényezőinek javítása.
  • Az Ürömön élők életminőségének javítása, az egészségben eltöltött életévek számának növelése.

A magyar lakosság egészségi állapota mind a környező országokhoz viszonyítva, mind az európai országok tekintetében igen kedvezőtlen. Halandóság tekintetében az európai uniós tagországok viszonylatában a harmadik helyen állunk. Különösen kedvezőtlen a helyzet az aktív korú férfiakat illetően: az európai uniós országok átlagához képest Magyarországon kétszer annyi férfi hal meg idő előtt (a 25-64 év közötti korcsoportban).