vendégeink voltak:
Dr. Kopp Mária orvos, pszichológus
Dr. Lövey József onkológus, sugárterapeuta
dr. Csányi Márta fül-orr-gégész
Paján Viktor vízilabdázó
Dr. Gelencsér Tamás háziorvos
Dr. Gaál Gabriella gyermekorvos

 

dr. Gaál Gabriella gyermekorvos
Téma: Balesetmegelőzés
A május 20-i rendezvényünkkel lezártuk a 6 részből álló Ürömi Esték egészség tematikájú, tavaszi szakaszát. Az előadáson megjelentek megismerhették, hogy milyen összefüggés van az anya iskolai végzettsége és a gyermekbalesetek száma között. Az előadó részletes, 45 diából álló sorozata további sok érdekes adatot tartalmaz, amely megtekinthető itt. Szokásunkhoz híven ezúttal is minden vendégünk kitöltött egy szintfelmérő kérdőívet az előadás előtt és után. Egy jól kitöltött kérdőív olvasható itt.

 

Dr. Gelencsér Tamás háziorvos
Téma: Megelőzhető-e korunk gyilkosa, az érelmeszesedés?
A címben megfogalmazott kérdésre a válasz: IGEN. És ennek érdekében az orvoson kívül az egészségtudatosan élő ember tehet a legtöbbet. A vércukorszint, a koleszterinszint és a vérnyomásértékek alacsony szinten tartása nem csak hosszabb, hanem minőségibb életet is eredményez. Az előadás előtt és után kitöltött tudásszintfelmérő kérdőív helyesen kitöltött példányát olvashatja itt.

 

PAJÁN VIKTOR vízilabdázó, edző
Kötetlen beszélgetés a Sportalkímiáról.
Az Ürömön élő élsportoló a Sportalkímia módszer alapítója és oktatója az „Ismerd meg a győztesek titkát” című könyvéről mesélt. Moderátor volt: Gottmann Tímea. Az est mottója volt: „Higgy annak a halk hangocskának, amely azt súgja: Ez lehetséges és én meg akarom próbálni”  (Diana Mariecbild)

 

dr. Csányi Márta fül-orr-gégész szakorvos
Előadás címe: Elkerülhető fül-orr-gégészeti betegsé­gek. Fülfájás, hallás­csök­ke­nés
z érdekes előadáson sok-sok érdekes kérdésre kap­tunk választ, egy része olvasható itt, a tudásszint­felmérő kérdőívben is. Ven­dégünk a kis figye­lemmel elkerülhető, de súlyos kö­vetkezményű olyan balese­tekre hívta fel a figyelmet, amelyeket a légútba jutó idegen testek okozhatnak.

 

 

Dr. Lövey József főorvos, onkológus, sugárterapeuta,
Országos Onkológiai Intézet. 2009-ben az Év Onkológusa.

Előadás címe: Rák: Tények és tévhitek
A március 25-én tartott előadás előtt és után kitöltött kérdőívekből látható volt, hogy sok tévhit él még a rákról, pl. hogy a stresszes életmódtól is keletkezhet. A jelenlévők megismerhették, hogy mi befolyásolja a legjobban a rák kialakulását: gének, környezet, vagy életmód? Hogy mikor, kinek és mivel érdemes szűrni.
Egy jól kitöltött tudásszintfelmérő kérdőív olvasható itt.
Az előadás anyag elérhető itt.

 

 

dr. Kopp Mária
Március 12-én a projektnyitó sajtótájékoztató után dr. Kopp Mária pszichiáter, pszichológus volt a vendégünk. A család lelki egészségvédő szerepe című előadása előtt minden jelenlévő kitöltött egy bemeneti tudásszintfelmérő kérdőívet, amelyet a másfél órás előadással összekötött beszélgetés után megismételtünk. Az eredmények biztatóak. Az érdeklődők megtudták, hogy a férfiak 69. év túlélése szempontjából a jó házasságnak, a gyermekkel való jó kapcsolatnak, a biztos munkának vagy az életcélnak van-e nagyobb szerepe.

Megismerhettük, hogy mennyi a tudatosan gyermektelen nők aránya, és hogy a boldogság hátterében a vallásnak-vallástalanságnak milyen szerepe van.
A professzor asszony hozzájárulásával letölthető az előadás anyaga itt.
Az előadás előtt és után egy tudásszint-felmérő kérdőívet töltöttek ki az érdeklődök, amely helyesen kitöltve megtekinthető itt.
Elhunyt dr. Kopp Mária, egyik példaképünk. Március 11-én járt nálunk az Ürömi Esték vendégeként. Itt olvasható az előadásának anyaga. Ezen a linken olvasható kisebbik lányának nekrológja.