2010. május 17-én hét ürömi civil szervezet ült le egy asztalhoz, közösen gondolkodni az együttműködés lehetőségeiről. A tárgyalás eredményeként hat helyi egyesület képviselője fogadta el az Alapszabályt és az Alapító Nyilatkozatot, ezzel megalakult az Ürömi Civil Kerekasztal.
Alapító tagok: Ürömi Teleház Egyesület, Van Jobb M0 Környezetvédő Egyesület, Ürömi Szent György Egyesület, Nagycsaládosok Ürömi Egyesülete, Ürömi Sport Egyesület, Ürömért! Ürömi Településfejlesztési és Érdekvédelmi Egyesület.

A Kerekasztal célja közösségfejlesztés, a helyi civil szervezetek együttműködésének biztosítása a tagszervezetek hatékonyabb működése érdekében. Céljai megvalósítása érdekében a Kerekasztal eredményes partnerség kialakítására és működtetésére törekszik a pályázati források hatékony eléréséért. Ennek keretében tervezi az Önkormányzattal közös projektek és pályázatok megvalósítását. Aktívan részt vesz és együttműködik az önkormányzat által indított fejlesztési tervek társadalmi egyeztetésében, véleményezésében. Véleményezi a község fejlődését érintő önkormányzati határozatokat és rendeleteket. Aktívan részt vesz a mindenkori önkormányzat civil politikájának kialakításában. Részt kíván venni az önkormányzat költségvetésében elkülönített civil pályázati alap átlátható szétosztásában, a beérkezett pályázatok véleményezésében. A Kerekasztal pártoktól független, és pártpolitikai tevékenységet nem végez.