Helyey László, Mocsai Lajos, Mácsai Pál, dr. Négyesi Lajos, Dér András, Süveges Gergő, Ungváry Krisztián, Ungváry Krisztián, Földes László, Hobo, Barcza György, Görgényi István, Romsics Ignác, Papp János, Rada Krisztián, Vekerdy Tamás

 

Helyey László

A mintApa novemberi vendégeként Helyey László színművész járt nálunk.
A nézők részletet láthattak az 1 100 év Európa közepén című sorozatból, amelynek narrátora Helyey László volt. A háromgyermekes apa és ötunokás nagyapa mesélt az intenzív együttlétek erejéről, a százszázalékos egymásra figyelésről.

 

 

Mocsai Lajos

A férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya volt az októberi vendégünk. Mocsai Tanár Úr három szakaszra bontotta a gyermek nevelését, amelyből a németországi 10 évben tudott a legtöbbet foglalkozni gyermekeivel. Mesélt a Cosma gyilkosságot követő napok eseményeiről, megéléséről, de megismertük a férfi kézilabda etikai kódex születésének körülményeit is. Az etikai kódex elérhető a honlapunkon.

 

Mácsai Pál

A mintApa sorozatunk januári vendége Mácsai Pál volt. Az ország egyik legtehetségesebb színművészének humoros elmeséléseiből megismerhettük, hogy kiktől örökölte munkamániáját, kiket tekint zseninek, mi kell még neki az életben ahhoz, hogy önálló József Attila estet vállaljon, hogyan indult különleges kapcsolata Örkény Istvánnal, és mit tud nyújtani a Terapeuta sorozat a nézőknek. (A ide kattintva megtekinthető a galéria)

 

 dr. Négyesi Lajos

2013. március 22-én dr. Négyesi Lajos hadtör­ténész a Mohácsi csatáról tartott egy érdekes, diavetítéssel egybekötött előadást. A csata stra­té­giai és taktikai hibái mellett megismertük az akció rádiusz elméletét. A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy szerinte melyik a magyar hadtörténet három legdicsőségesebb csatája. (A ide kattintva megtekinthető a galéria)


Dér András

A tematikus sorozatunk legutóbbi vendége a Pilis­boros­jenőn élő operatőr, színházi és filmrendező volt. Az érdek­lődők hallhattak családtörténetről, három gyer­me­kének művészi pályafutásáról, az első filmjének (Szépleányok) háttértörténetéről és valláshoz való viszonyáról. (A ide kattintva megtekinthető a galéria)

 

Süveges Gergő

Április 19-én az ismert újságíró, televíziós műsorvezető volt a vendégünk. Gergő mesélt a dédnagymamája és József Attila közti plátói szerelemről, vallásos hitéről, televíziós munkájáról és karrierjéről. Mint apaként és mintaapaként is beszélt a főbb otthoni nevelési szokásokról, napi rutinról. A négygyermekes apa bemutatta a témába vágó, humorral átszőtt könyveit - Apa-kép-írás (2008), Apaszem (2012) - is, amelyekből a jelenlévők nagy számban vásároltak is.

 

Ungváry Krisztián

A közismert és tehetséges történész 2013. május 10-én járt nálunk. Előadásának címét a közelmúltban megjelent könyve adta: A Horthy-rendszer mérlege. Diszkrimináció, szociálpolitika és antiszemitizmus Magyarországon. Az előadás után többek között megismertük véleményét a Ságvári Endrét lelövő nyomozó halálra ítéléséről, majd rehabilitálásáról, a Don-kanyarban harcoló II. magyar hadsereg megítélésében ismétlődő sztereotípiákról. A beszélgetés végén a kétgyermekes apa mesélt nevelési szokásairól és a családról is. (A ide kattintva megtekinthető a galéria)

 

Földes László, Hobo

A blues zene hazai apostola, a boldog családban élő egykori csavargó, József Attila egyik legismertebb közvetítője volt a vendégünk szeptember 7-én. A teltházas közönség előtt sok minden mellett mesélt arról, hogy hogyan kapcsolódott össze a rendszer elleni lázadás a kommunista vezető apjával szembeni lázadással, hogy mi volt számára az igazi Kossuth-díj, milyen tervei vannak az idei évadban a Nemzeti Színházban, és milyen egy boldog családban megérkezni. Képgaléria itt.

 

Barcza György

A tematikus sorozatunkban októberben nálunk járt vendégünk banki elemző, a Századvég kutatója, a Napi Gazdaság főszerkesztője. A Pénzügyi válságok és a mohóság iránti vágyunk című előadásban a keresztény érték alapú elemzését hallhattuk a 2008-2012-es gazdasági válság természetrajzáról, a fogyasztói eladósodás folyamatáról. Az est folyamán mint apaként és minta Apaként is mesélt magáról a kétgyermekes apuka. Képgaléria itt.