Téka Zenekar, Böjte Csaba, Prof. Dr. Bagdy Emőke, Bereményi Géza, Litkai Gergely, Djabe együttes, Zséda, Greenpeace, Tudatos Vásárlók Egyesülete és Ugyan Anita hegymászó

 

 

Téka - Adventi koncert

A Téka népzenei együttes legutóbbi, már hagyományosnak tekinthető Adventi koncertjére 2010. december 12-én, vasárnap került sor az ürömi Római Katolikus Templomban. A többszörösen ürömi kötődésű zenekar a koncert közben Luca napi rigmusokkal nevetette és közös verselésre hívta a közönséget. A végén abban maradtunk, hogy: 2011. december 11. vasárnap Adventi Téka koncert.

 

 

 

Böjte Csaba

Az Ürömi Esték novemberi vendége Böjte Csaba, a közismert és méltán népszerű dévai ferences rendi szerzetes volt, aki a Reményről beszélt az Ürömi Katolikus Templomot zsúfolásig megtöltő közönségnek. Csaba testvér kérdésre válaszolva elmesélte a kezdeteket, hogy milyen körülmények között foglalta el a lakatlan ferences kolostort a magához vett gyerekek számára Déván. A saját életéből hozott példabeszédek nagy hatással voltak hívekre és nem hívekre egyaránt. Az est végén bejelentettük a Dévai Szent Ferenc Alapítvány részére indított Karácsonyi Adománygyűjtésünket. Köszönjük a templom biztosítását Zsolt atyának.„Vannak, akik megtalálják a hangot minden társadalmi csoporttal. Böjte Csaba atya ilyen személyiség. Olyan természetességgel szól mindenkihez, kortól, rangtól, felekezettől függetlenül, ami akkor is megfogná a halandót, ha nem élvezetes stílusban tenné. Ám minthogy magával ragadó, metaforákban, találó hasonlatokban bővelkedő, gazdag nyelven érvel, valósággal térítő a hatása.” (Megyeri Dávid, forrás: http://www.mno.hu/portal/745301?searchtext=B%C3%B6jte)

 

 

Prof. Dr. Bagdy Emőke

Korunk egyik legnagyobb és legnépszerűbb pszichológus személyisége. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, nemzetközileg elismert tudós. Számtalan publikációja mellett jelentős az innovatív gyakorlati tevékenysége is. Az októberi Ürömi Esték keretében tartott előadásában bemutatta az általa kifejlesztett Pszichofitnesz lényegét és módszerét. Ehhez kapcsolódóan számos érdekes egészségpszichológiai témáról esett szó, majd válaszolt a telt házat megtöltő közönség kérdéseire. „Az egészségpszichológiai kutatások megrendítő eredményei azt üzenik: a társ, a másik ember olyan fontos szükséglete az embernek, mint a levegővétel. Egymás nélkül se élni, se halni nem tudunk, az elembertelenített helyzetekből menekülünk, a társhiányba belebetegszünk.”

 

 

„A hülyeség kora”

2010. július 11-én „A hülyeség kora” című, 2009-ben készült 92 perces filmet vetítettük. A film az emberiséget fenyegető legnagyobb katasztrófáról, a klímaváltozásról szól, amely a világon sehol nem látható mozikban, csak közösségi vetítéseken. Részletek a filmről:

 

 

Bereményi Géza - A tanítványok

Június 6-án „A tanítványok” című 1985-ös magyar filmet láthatták vendégeink. A Magyary Zoltán közgazdászprofesszor és tanítványai munkájáról, a II. világháború előtti magyar társadalomról szóló film vetítése előtt Bereményi Géza rendező mesélt a film keletkezésének körülményeiről, majd a film után a nézők kérdései alapján alakult ki egy jó hangulatú beszélgetés a rendezővel.

 

 

Dumaszínház – Litkai Gergellyel

Az Ürömi Esték májusi rendezvényén a Dumaszínház stand up comedy humoristái voltak a vendégek. Szente-Veress Adrienn és Gombos Szabolcs újoncok melegítették be a közönséget, ami után Litkai Gergely hasfájásig nevettette a közönséget.

 

 

Nagysikerű koncertet adott a világhírű Djabe együttes

Az Ürömi Esték keretében nagysikerű koncertet adott a világhírű Djabe együttes az Öreg Sváb Vendéglőben, 2010. április 11-én. A rövid bevezető beszélgetés során a közönség megtudta, hogy mit jelent a Djabe, hogy mi is az a fúziós zene, milyen kalandjaik voltak utazásaik során hetedhét - náluk pontosan 37 - országban. A Djabe az alábbi összeállításban zenélt a kétórás koncerten:
BARABÁS TAMÁS BASSZUSGITÁR
ÉGERHÁZI ATTILA GITÁR
KOÓS-HUTÁS ÁRON TROMBITA
BANAI SZILÁRD DOB
KOVÁCS ZOLTÁN ZONGORA

 

 

Zséda

Az ÜRÖMI ESTÉK keretében a fiatalok kedvenc énekese, Zséda volt a vendég március 7-én az Öreg Sváb Vendéglőben. A közel egyórás éneklés mellett ugyanannyi időt mesélt magáról: az egykori pápai kislányról, a szentesi színésztanodás diákról, az egykori jazzénekesről és a mai popsztárról. A vendéglátó Lökkös Attila mellett a vendégek is feltehették kérdéseiket.

 

 

Greenpeace, Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Greenpeace civil szervezetek mutatkoztak be február 14-én. A beszélgetés és filmvetítés mellett szóróanyagokat, remitenda példányokat osztottunk a közönségnek. „Amint az utolsó fát kivágtuk, az utolsó halat kifogtuk és az utolsó folyót is megmérgeztük, rájövünk majd, hogy a pénz nem ehető."

 

 

Ugyan Anita (Himalája) hegymászó

2010. január 10-én telt ház fogadta Ugyan Anitát, aki a világ legmagasabb hegycsúcsát, a Csomolungmát elsőként érte el a magyar nők közül. A 90 diából álló egyórás előadás és további egyórás beszélgetés során megtudtuk, hogy Anita a világ első 25 hölgye között van, akik legalább négy nyolcezres csúcsot hódítottak meg. Hallottunk arról is, hogy a lelki vagy a fizikai terhelések teszik-e jobban próbára az embert. Kiderült, hogy anyukája hiába várta otthon azzal a reménnyel, hogy ha már sikerült a legmagasabb csúcsot elérni, akkor végre lenyugszik, megpihen. Mert az út fontosabb, mint a megérkezés.