Dr. Lánszki Imre, Ferge Zsuzsa, Katona Tamás, Rudolf Péter, Túry Krisztina, Schaffer Erzsébet, dr. Jelenits István és dr. Madarász Imre

 

dr. Lánszki Imre

A december 4-i vendégünk az Üröm – Budakalász határában feltételezhető Ősbuda váráról mesélt a teltházas közönségnek. A közel 100 diából álló előadás során sok érdekességet hallhattunk a „székesfehérvári” királysírok és Ősbuda kapcsolódásáról, a sokak által keresett Árpád és Attila sírjáról, a Nagy-Kevély keleti oldalán található, ma erdő által rejtett emberi építkezések, alagutak múltjáról. A közönség kívánságára március elején egy terepbejárást szervezünk, amely során személyesen meg lehet tekinteni a most diákon bemutatott helyeket.

 

 

Ferge Zsuzsa

November 20-án Ferge Zsuzsa szociológus, szociálpolitikus, akadémikus volt a vendégünk. A gyermekszegénység, társadalmi egyenlőtlenségek témakörön belül nem kerültük meg a cigányintegráció kérdéskörét sem. Beszélgettünk a cigányok integrációját célzó eddigi állami kísérletek kudarcairól, a lehetséges kitörési pontokról, a cigány értelmiség szerepéről.

 

 

Katona Tamás

2011. október 16-án Katona Tamás történész, tanár, egykori politikus, polgármester volt a vendégünk. A témák 1848, az aradi vértanúk és 1956 voltak. Tanár Úr beszélt az ürömi vonatkozásokról: József és István nádor történelmi szerepéről, Kmety György hadvezéri kvalitásairól. Érzékletesen mutatta be az aradi vértanúk családi hátterét, amitől az ismert nevek és arcképek hús-vér emberekként jelentek meg előttünk. Rámutatott, hogy 1848 és 1956 fő közös vonása, hogy csak külső – mindkét esetben orosz – segítséggel tudták leverni a magyar szabadságharcot. És mindig akadt, aki behívja őket. Emlékkönyvünkbe az alábbi idézetet írta: „Az igaz ügy örökre veszve nem lehet.” (Görgey Artúr)

 

 

 

Otthonunk a Föld

Szeptember 25-én az Otthonunk a Föld című filmet láthatták vendégeink, mert Novák Péter munkahelyi baleset miatt nem tudott eljönni közénk. Yann Arthus-Bertrand és Luc Besson páratlan francia dokumentumfilmje (113’) 2009-ben készült, a narrátor Novák Péter.

 

 

Rudolf Péter

A neves színművész és rendező zsúfolt naptárába május 27. péntek du. 2-től fért bele az ürömi látogatás. A közel kétórás vidám, poénokkal tűzdelt beszélgetés során sok-sok, újságban nem olvasható sztorit hallhatott a közönség. Megismerhettük, mit gondol a Beugró és az Üvegtigris sztárja nemzetről, politikáról, közösségről. Hagyományainkhoz híven a többszörös ürömi kötődésű Téka népzenei együttes Vadvirágok című CD-jét adtuk ajándékba Rudolf Péternek.

 

 

Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Áprilisban a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője Túry Krisztina volt a vendégünk. A boldogságkutatásokról szóló előadása után a gyermekvállalási hajlandóság és vágyak, valamint az ezzel szemben jelenlévő alacsony születésszám és népességfogyatkozás paradoxonjáról beszélgettünk. A jelenlévők megismerték a mozgalom új kezdeményezését, a Babazászló ötletét is.

 

 

 

Schäffer Erzsébet

Márciusban Schäffer Erzsébet újságíró, író látogatott el hozzánk. A Miért vágyik az ember a jóra? című előadása során sok érdekes, személyes, ezért hiteles történetet hallhattunk a méltán népszerű vendégtől. Az est mottójának az általa kedvelt Simon Weil idézetet is tekinthetjük: „Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.” A teltházas előadást egy vendégszínész felolvasása tette színesebbé, amit beszélgetés követett. Az est zárásaként egy óráig álltak sorba az érdeklődők a hozott vagy frissen vásárolt könyvek, CD-k dedikálásáért.

 

 

dr. Jelenits István

Februárban dr. Jelenits István piarista szerzetes, teológus, tanár látogatott el hozzánk. A teltházas előadást követő beszélgetést az egykori piarista tanítványok tették színesebbé kérdésükkel, hozzászólásukkal.

 

dr. Madarász Imre

Januárban dr. Madarász Imre, Ürömön élő irodalomtörténész volt a vendégünk. Az érdeklődők a Kádár kori sikerkönyvek és pártállami propaganda című előadást hallgathatták meg, szólhattak hozzá a témához.