2008. augusztus-szeptember folyamán három hét alatt 17-szer gyulladt ki a fenyőerdő Péterhegy ürömi és óbudai oldalán egyaránt. A veszély nagyságát jól jelzi, hogy minden esetben kivonult a pilisborosjenői ön­kén­tes tűzoltóság, akiket követtek a III. kerületi hivatásos tűzoltók is.

A szándékos gyújtogatás feltevését erősítette, hogy az új tűzfészkek nem érintkeztek a korábban leégett területekkel. A gyújtogató tettenérése és újabb tűz esetén a gyors riasztás érdekében tagjaink és aktivistáink – a Hegyaljai polgárőrséggel együttműködve – rendszeres járőrözést és telepített őrszolgálatot szerveztek minden napra az érintett területen. Egyik önkéntes ügyvédünk, dr. Kolozsváry Zsolt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen közveszélyokozás bűntette és természetkárosítás bűntette miatt. A rendőrség – a tűzoltók tájékoztatása alapján öngyulladásra hivatkozva – megtagadta a nyomozás elrendelését. A tűzoltóság és a rendőrség álláspontját gyengíti, hogy – állításukkal szemben – nem volt erős szélmozgás abban az időszakban, visszagyulladás nem lehet egymással nem érintkező, távoli területeken, illetve a tűzoltóság nem rendelt el tűzvizsgálatot, nem is hívott ki tűzszakértőt. A hivatalos állásponttal szemben a kivonuló tűzoltók hangosan biztattak minket a gyújtogató minél előbbi tettenérésére, elfogására.
A tüzesetek 2009. nyarán is folytatódtak. Dr. Bende Péter tűzoltóparancsnok Úr kérelmünkre írt tájékoztatása szerint 2008-ban 30 esetben riasztották a pesti tűzoltókat, 2009-ban 24 esetben. Levelében már nem zárja ki a szándékosságot, ami jelentős fejlemény a 2008-as elutasító állásponthoz képest. Sőt, három kezdeményező levélben Egyesületünk támogatását kéri a jenői önkéntes tűzoltóktól, az érdi tűzoltóparancsnoktól és az ürömi polgármestertől.
A Budakörnyéki Ügyészség - a tűzesetek feltételezett és ismeretlen gyújtogatója ellen tett második feljelentésünk alapján - elrendelte a nyomozást természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt. Azonban az elrendelt nyomozást 2009. október végén a Budaörsi Rendőrkapitányság határozatban szüntette meg, "mivel a bűncselekmény gyanúja hiányzik" indoklással. Egyesületünk panaszt tett a határozat tartalma és a nyomozati eljárás minősége, hiányosságai ellen, a rendőrség és az ügyészség felé is. A Budakörnyéki Ügyészség a 2009. december 9-én hozott határozatában helyt adott - az általa alaposnak ítélt - panaszunknak, és a nyomozás folytatását rendelte el. Indoklásában kiemeli, hogy "a rendőrség nem végzett kielégítő adatgyűjtó tevékenységet", továbbá a tanúk meghallgatásának szorgalmazása részünkről jogos volt. A realitásokat nézve eredménnyel zárult a 2009. ősszel benyújtott panaszunk: az újra elrendelt nyomozást 2010. márciusban felfüggesztették, azonban már az elkövető ismeretlen kiléte és a nyomozás eredménytelensége miatt, nem pedig visszagyulladásra hivatkozva. A visszagyulladást az általunk vallomásban ismertetett tények, összefüggések ismeretében, továbbá a rendőrség által vizsgált adatok alapján kizárták. A rendőrség pl. lekérte a csillaghegyi időjárás megfigyelő állomás adatait visszamenőleg, amely szerint 10-15 nappal az előző tűz után, 0-2 km/h erősségű szél mellett keletkezett egy-egy újabb tűz.
Ha ismét tűz lesz, nem kell a nulláról kezdenünk, hanem egyből kérjük tűzvizsgáló szakértő kirendelését, amire eddig sajnos egyszer sem került sor a tűzoltók hanyagsága miatt. Ez egy nagyon kicsi lépés volt előre, hogy jobb világban éljünk. De elmozdultunk.