2010. május 1-én, az önkormányzat előtti téren megrendezett majálison indítottuk el a Legyen Üröm…! akciót. Május folyamán minden postaládába eljuttattuk a figyelemfelhívó nyomtatványunkat, és az Ürömiek Lapjában megjelent a részletesebb gondolatébresztő írásunk is. Emlékeztetőül a bevezető mondatok: „Milyen is legyen Üröm? A kedves olvasó milyen Ürümön szeretne élni 10 év múlva?”

Az akció keretében elsősorban egy közös jövőkép kialakítása volt a célunk, aminek – a komplex megközelítések mellett - része a közvetlen környezet fejlesztése, egyes problémák megszüntetése. Az akciót pozitívan fogadták az ürömiek. A beérkező levelek barátságos hangulatát jól érzékelteti az alábbi részlet: „Nem gondoltam, hogy lesz még olyasmi, amihez hozzá szeretnék szólni, mert - sajnos - kicsit "kinőttem" már a közügyekben való aktív részvétel ideális életkorából. (…) Az szerzett igazi örömet, hogy ürömi létezésünk 18 éve alatt, (lehet, hogy tájékozatlanság okán?) először találkozom olyan emberrel, ill. szervezettel, aki/amely azon gondolkodik, hogy HOSSZÚTÁVON hogyan lehetne megőrizni a település értékeit, és ha nem is mindenki (mert az úgyse sikerül), de a többség számára szerethető, a lakás falain kívül is otthont adó lakóhelyet teremteni.”
Az akció ünnepélyes zárására június 26-án, az Ürömért Egyesület hagyományos virrasztásán, a Rókahegyi Kőbányában került sor.