Az Ürömért Egyesület aláírásgyűjtést indított az ürömi erdők védelmében az Üröm Önkormányzata által kezdeményezett „Településrendezési eszközök módosítása" eljárás véleményezési szakaszában

Aláírásoddal tiltakozz (link: peticiok.com) az újabb erdőátsorolások ellen!
Az önkormányzat – engedve egyes telektulajdonosok nyomásának – jelentős méretű erdőterület besorolásának a megváltoztatását tervezi. A jelenleg erdőterületként feltüntetett telkek nagyobb részén valóban liget, erdő található, míg másik részén nem található erdő, de az önkormányzat erdőtelepítés helyett átminősíti azokat is. (lsd. áttekintő tervrajz mellékletet: modositasok_Urom_terkep_2020.nov.pdf)

Egyesületünk véleménye szerint a tervezett településrendezés súlyosan sérti a közérdeket, az ürömiek többségének érdekeit, így az a kérdés, hogy ebben a jelentős érdekütközésben az ürömi önkormányzat, vagyis Laboda Gábor polgármester kinek az érdekeit képviseli a végső szavazáson.
A Budai út mentén található, a Táborföldet és Völgy-ligetet elválasztó erdősort kiveszik az erdő besorolásból (B1a, B1b, B1c). A mintegy 12 ezer négyzetméter több mint felét új beépítésnek szánt területnek jelölik. (lsd. B_jelu_valtoztatasok_UromOnk_HESZ_2020nov.pdf mellékletet, 21 oldal)
A helyi védettségű Kisdombot és a temető-Ófalu-Péterhegy/Kárókatona u.- Alkonyat sétány/Vörösbegy utca közötti területeket, mintegy 8 hektárt erdőből természetközeli és mezőgazdasági területté minősítenek át (B5a, B5b). A főépítész indoklása szerint ez a köves, sziklás terület „nagy része átlagnál jobb minőségű termőföld" (lsd. Kisdomb_kornyezeti vizsgalat es ertekeles.pdf mellékletet)
Érdekes mozgások figyelhetőek meg a Péterhegy nyugati végén, a Panoráma liget (Lidl áruház) feletti erdő esetében is. Az erdő egy részén, mintegy 8 hektáron különleges vadászati bemutató helyet létesítettek 2017-ben (B10). További 11 hektár erdőt átminősítenek mezőgazdasági területté, ami helyett egy távoli szántóföldet sorolnak át erdővé (B7, B8). Korábban is volt erre példa, a három éve erdővé minősített szántóföldön jelenleg is csak gaz és monokulturás cserjék vannak.
Az erdőterületből kisorolni kívánt részek természetközeli állapotúak, biológiailag sokszínűek. Ezzel szemben a helyettük erdőterületté sorolt terület egy mono-funkcionális, minimális biodiverzitással rendelkező szántó. Bár számításokkal alátámasztották, hogy a biológiai aktivitás érték ne csökkenjen, de ez nem valós, csak papíron van meg az egyenleg. A valóságban jelentős visszalépést jelent mind a természeti környezet minőségében, mind a biológiai sokszínűségben, ami így rontja és kedvezőtlenül befolyásolja Üröm környezeti állapotát és rossz irányba mozdítja az itt élők lakókörnyezetét.


Vonatkozó mellékletek a részletek iránt érdeklődőeknek
A teljes dokumentáció elérhető az önkormányzat oldalán:
http://urom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=297&Itemid=110
Az önkormányzat képviselőtestületének munkájába itt lehet betekintést nyerni:
http://atlathato.hu/testueleti-uelesek.html

Mit tehetünk:
Írd alá az erdők védelmében indított petíciónkat a legkésőbb november 22. szombatig az alábbi linken:
https://www.peticiok.com/vedjuk_meg_az_uromi_erdket_alairasommal_tiltakozom_az_erdteruletek_tovabbi_csokkentese_ellen
Az aláírásokat a részletesen kifejtett észrevételeinkkel együtt elküldjük a polgármesternek.
Közvetlenül is küldhetsz a véleményedet kifejtő, akár tiltakozó e-mailt a , , címekre.


Üröm, 2020. november 18.

Lökkös Attila
elnök

Szalona László
alelnök