2016 februárban – civil összefogásra buzdító felhívással – indult az a projekt, melynek célja, hogy kilátó épüljön a Nagy-Kevélyre, erre az 534 m magas csúcsra, mely kedvenc úticélja a környező települések természetkedvelő, túrázni vágyó polgárainak.

 

A kezdeményezés jó fogadtatásra lelt, nagyon sokan csatlakoztak és vállaltak konkrét feladatokat a projektben. Civil szervezetek és önkormányzatok biztosítottak támogatásukról, előkerült egy kész tervdokumentáció (köszönet érte a pilisborosjenői Bihalyi házaspárnak), és a Pilisi Parkerdő Zrt sem zárkózott el a kezdeményezéstől.

Az engedélyezési eljárásnak még az elején járunk, jónéhány lépés hátra van, és elöttünk még az adománygyűjtés nehéz folyamata (a becsűlt költség 5.5 MFt) és maga a kivitelezés is. A lelkesedés viszont töretlen. Ezt igazolta az a találkozó amely május 22.-én jött létre a kilátó tervezett helyén, a Nagy-Kevélyen.
A szervezők már hetekkel korábban meghirdették (a projekt facebook-oldalán és honlapján) a Csúcstalálkozót, az esemény elötti napokban pedig plakátokon is hirdették a környező településeken. Vasárnap délután, gyönyörű időben indultak kissebb-nagyobb csoportok a környező településekről a Nagy-Kevély felé, hogy a meghírdetett időpontban, délután ötkor fenn a csúcson találkozzanak.

Közel százan jöttek össze Békásmegyerről, Budakalászról, Csobánkáról, Óbudáról, Pilisborosjenőről, Pomázról, Ürömről és Szentendréről. A résztvevők megtekintették a kilátó tervezett helyét (a betonpillérek még a helyükön vannak) és a tervrajzokat, meghallgatták a szervezők rövid beszámolóját a projekt jelenlegi állásáról és a további lépésekről, megosztották egymással véleményüket, végül egy csoportkép erejéig összegyűltek a csúcs közelében lévő tisztáson. Sokan ekkor iratkoztak fel a projekt levelezőlistájára is.

Azzal a jó érzéssel köszöntünk el egymástól, hogy sokan vagyunk akik – azon túl, hogy örülnénk a Nagy-Kevély kilátónak – tevőlegesen is részt veszünk annak megvalósításában. Ha ez így marad, akkor lesz kilátó a Nagy-Kevélyen.

Támogató szervezetek:
Budakalász Önkormányzat
Budakalászért Védegylet
Csobánka Önkormányzat
Felzárkózunk Alapítvány
Nagycsaládosok Ürömi Egyesülete
Pilisborosjenő Önkormányzat
Pilisborosjenőért Alapítvány
Ürömért Egyesület
(A projekttel kapcsolatos információk elérhetőek itt: www.facebook.com/nagykevelykilato és itt: http://nagy-kevely-kilato.webnode.hu/)